Kueteow Goreng Mamak Stail with Shitake Mushroom
Kueteow Goreng Mamak Stail with Shitake Mushroom
Assalamualaikum semua,
Hari ini chef Edy nak share resepi Kueteow Goreng Mamak Style yang selalu saya masak untuk family dan kawan- kawan. Resepi ini sesuai untuk disajikan ketika sarapan, minum petang mahupun makan malam.
Cuba jangan cuba!!! Rasa sekali pasti termimpi-mimpi.
So ini resepinya,
Bahan- bahan
Bahan A
Sos tiram vegetarian
Kicap pedas
Kicap cair
Kicap pekat
Kicap karamel pekat
Kicap lemak manis
Sos tomato
Sos cili
Bahan B
Bawang besar 1 biji *
Bawang kecil 5 ulas*
Cili boh 1 paket kecil
Telur 2 biji
Kueteow 1 kg
Fish ball 2 paket belah dua
Fish Cake 3 keping dihiris
Mushroom shitake 200g dihiris
* dihiris halus
Cara-cara
1. Tumis bahan yang dihiris dan cili boh sehingga kekuningan
2. Letakkan kesemua Bahan A ikut sukatan masing-masing. Kacau sehingga sebati.
3. Masukkan fish ball, fish cake dan mushroom shitake ke dalam kuali
4. Kacau sehingga masak.
5. Kemudian, masukkan kueteow ke dalam bahan tumisan. Gaulkan sehingga sebati
6. Pecahkan telur ke dalam kuali dan kacau lagi. Garam, gula tak payah letak ye puan-puan sebab kicap tu ganti garam
7. Kalau nak tambah sayur silakan.
8. Siap!! Senang je.
Selamat mencuba!!!!!!!
Kesemua sos dimasukkan selepas bawang merah dan putih ditumis |
Masukkan fish ball, fish cake dan mushroom shitake |
Kacau sehingga sebati |
Masukkan kueteow |
Comments
Post a Comment