Masak Lemak Udang Galah Cili Padi
Assalamualaikum,
Hari ni sis nak share dengan semua resepi masak lemak udang galah cili padi yang pasti sedap dan menyelerakan untuk anda cuba!!!!
Masak Lemak Udang Galah Cili Padi
Bahan A
20 biji cili kampung (bergantung pada tahap kepedasan masing-masing- tak tahan pedas sila kurangkan).
sebiji bawang besar
kunyit hidup sebesar ibu jari
Bahan B
asam keping 2 keping
garam secukup rasa
sedikit air
serbuk perasa secukup rasa
santan kotak 1
udang galah 500 gram
Cara- cara:
1. Blendkan bahan A
2. Masukkan bahan yang diblend tadi ke dalam kuali.
3. Letakkan santan dan kacau sebati
4. Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rasa
5. Masukkan asam keping
6. Kemudian, masukkan udang galah. Kacau sehingga masak.
7. Jika kuah masih pekat, masukkan sedikit air. Siap!!!
Tips: jangan tambahkan air awal waktu masak nanti kuah cair. Tambah air jika pekat di akhir masakan.
1.Bahan-bahan |
2. Masukkan bahan yang diblend |
3. Masukkan santan dan kacau hingga sebati |
4. Perasa secukup rasa |
5.Garam secukup rasa |
6. Masukkan asam keping |
7. Masukkan udang galah |
8.Kacau sehingga udang masak. Tambah air jika masih pekat |
Siap!!! |
#sukamasaksukamakanofficial #udanggalah #masak #sedap #makan #lapar
Comments
Post a Comment