Sambal Tumis Belut Berlada

Assalamualaikum semua, 

Hari ni kita share resepi masakan eksotik untuk korang try ok!! let's check it out..


Sambal Tumis Belut Berlada


Bahan A

Bawang Besar 2 biji
Bawang Putih 6 ulas
Belacan size ibu jari
cili kering sederhana pedas segenggam (potong2 rendam air panas terlebih dahulu)

Bahan B Air asam jawa

Gula
Garam
Perasa
Lada Hitam yang ditumbuk satu sudu
Belut 1 kg
Serbuk kunyit


Cara- Cara:

1.  Gaulkan belut dengan garam dan serbuk kunyit kemudian gorengkan. Selesai goreng, asingkan terlebih dahulu
2. Blend kan bahan A semua sehingga hancur 
3. Tumiskan bahan A yang telah diblendkan tadi sehingga betul-betul pecah minyak.
4. Selepas pecah minyak, masukkan air asam jawa ke dalam bahan tumisan tadi
5.. Kemudian masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
6. Letakkan sesudu lada hitam yang telah ditumbuk ke dalam bahan tumisan. Kacau sekata sehingga pecah minyak sekali lagi
7. Setelah itu, masukkan belut yang telah digorengkan terlebih dahulu tadi ke dalam sambal tumis tadi. Kacau sebati.
8. Siap


1. Bahan A untuk diblend

 
2. Gaulkan belut dengan garam dan serbuk kunyit kemudian gorengkan



3. Belut yang dah digoreng diasingkan terlebih dahulu


4. Tumiskan Bahan A yang sudah diblend sehingga pecah minyak


5. Setelah pecah minyak masukkan air asam jawa ke dalam bahan tumisan



6. Diikuti garam dan gula secukup rasa


7.  Masukkan sesudu lada hitam yang telah ditumbuk ke dalam bahan tumisan. Kacau sekata

8. Setelah sambal sudah pecah minyak, masukkan belut yang telah diasingkan tadi

9. Kacau sekata

Siap!!!!




Selamat Mencuba!!!!

#sukamasaksukamakanofficial #food #belut #eel #unagi #sambaltumisbelutberlada #sambaltumis #makananeksotik #rare #eksotik




Comments

Popular posts from this blog

9 Makanan Yang Perlu Dielakkan Sebelum Tidur

Masak Lemak Udang Galah Cili Padi