Ikan Bakar Hamidah - Guna Pemanggang Ajaib
Ikan Bakar Hamidah |
Assalamualaikum semua,
Hari ini terasa nak share resepi arwah mak. Sebelum dia meninggal sempat belajar buat ikan bakar ni. Sekali sekala bila dah tak ada idea nak masak apa memang menu ni akan muncul di meja makan family kami. Memang tak pandang tempat lain la kalau makan. Resepi ikan bakar ni lagi senang buat kalau ada pemanggang ajaib. Sebenarnya tak tahu nak bagi nama apa ikan bakar ni, jadi iols bagi nama ikan bakar ni sempena nama arwah mak.
Jadi jom tengok resepi di bawah
Ikan bakar Hamidah
Ikan yang sesuai - ikan cencaru (the best)!!! dan ikan kembung - tapi kali ni nak try ikan kembung
Bahan-bahan (Pes Ikan Bakar)
Bawang Putih 6 ulas
Belacan size ibu jari
Bahan B Air asam jawa Gula Garam Perasa
Bahan-bahan untuk Ikan Bakar
Cara-cara:
a) Pes Ikan Bakar
2. Tumiskan bahan A yang telah diblendkan tadi sehingga betul-betul pecah minyak.
3. Selepas pecah minyak, masukkan air asam jawa ke dalam bahan tumisan tadi
4. Kemudian masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
1. Letakkan pes ikan bakar atas ikan bakar separuh masak |
2. Taburkan daun kunyit, bawang di dadu dan tuangkan sos tiram diatasnya |
3. Lapikkan sekali lagi daun pisang |
4. Siap!!! |
#sukamasaksukamakanofficial
Comments
Post a Comment