Ikan Bakar Hamidah - Guna Pemanggang Ajaib

Ikan Bakar Hamidah


Assalamualaikum semua,

Hari ini terasa nak share resepi arwah mak. Sebelum dia meninggal sempat belajar buat ikan bakar ni. Sekali sekala bila dah tak ada idea nak masak apa memang menu ni akan muncul di meja makan family kami. Memang tak pandang tempat lain la kalau makan. Resepi ikan bakar ni lagi senang buat kalau ada pemanggang ajaib. Sebenarnya tak tahu nak bagi nama apa ikan bakar ni, jadi iols bagi nama ikan bakar ni sempena nama arwah mak.

Jadi jom tengok resepi di bawah

Ikan bakar Hamidah

Ikan yang sesuai - ikan cencaru (the best)!!! dan ikan kembung - tapi kali ni nak try ikan kembung

Bahan-bahan (Pes Ikan Bakar)

Bahan A
Bawang Besar 2 biji
Bawang Putih 6 ulas
Belacan size ibu jari
cili kering sederhana pedas segenggam (potong2 rendam air panas terlebih dahulu)

Bahan B Air asam jawa Gula Garam Perasa

Bahan-bahan untuk Ikan Bakar

Daun Pisang
Daun Kunyit yang diracik
Sedikit bawang merah didadu
sos tiram
Ikan kembung

Cara-cara:

a) Pes Ikan Bakar

1. Blend kan bahan A semua sehingga hancur
2. Tumiskan bahan A yang telah diblendkan tadi sehingga betul-betul pecah minyak.
3. Selepas pecah minyak, masukkan air asam jawa ke dalam bahan tumisan tadi
4. Kemudian masukkan garam, gula dan perasa secukup rasa.
5.Masak sehingga betul-betul pecah minyak dan kering. Tutup api. Asingkan.


b) Ikan bakar

1. Panaskan pemanggang ajaib. Gunakan api sederhana besar
2. Setelah panas, lapikkan daun pisang ke dalam pemanggang ajaib.
3. Letakkan ikan ke dalam pemanggang ajaib dan tutup penutup
4. Bukak penutup terbalik ikan yang telah dibakar separuh masak tadi (hati-hati waktu terbalikkan nanti ikan pecah dan hancur)
5. Curahkan pes ikan bakar yang telah dimasak sebelum ini ke atas ikan
6. Kemudian taburkan daun kunyit yang diracik dan bawang yang didadu diatas ikan dan pes.
7. Seterusnya, tuangkan sedikit sos tiram
8. Lapikkan sekali lagi daun pisang diatas ikan dan tutup pemanggang ajaib
9. Bakar ikan seketika sehingga masak kemudian tutup api
10. Siap!!!!


1. Letakkan pes ikan bakar atas ikan bakar separuh masak

2. Taburkan daun kunyit, bawang di dadu dan tuangkan sos tiram diatasnya

3. Lapikkan sekali lagi daun pisang 





4. Siap!!! 


#sukamasaksukamakanofficial




Comments

Popular posts from this blog

9 Makanan Yang Perlu Dielakkan Sebelum Tidur

Masak Lemak Udang Galah Cili Padi

Sambal Tumis Belut Berlada