Asam Pedas Ikan Pari
Bahan- bahan:
Bahan A:
cili kering (segenggam- ikut pada tahap pedas msg2)- rendam bg kembang dulu
lada hitam dalam 30 biji(ikut pada tahap pedas)
bawang merah 4 biji
bawang putih 4 ulas
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
Bahan B:
ikan pari
asam jawa
daun kesom
tomato
bendi
garam
gula
5 keping asam keping
Cara-cara:
1. Rendamkan ikan pari dengan air asam jawa terlebih dahulu. Tujuan kita rendam ikan pari dalam air asam jawa terlebih dahulu ialah untuk hilangkan rasa hanyir dan hancing ikan.
2. Blend Bahan A sampai lumat
3. Tumis Bahan A yang dah di blend sehingga pecah minyak
4. Masukkan daun kesom ke dalam bahan ditumis, kemudian masukkan air rendaman asam jawa ikan pari tadi
5. Seterusnya masukkan asam keping, garam dan gula secukup rasa.
6. Masukkan ikan pari, tunggu sampai pecah minyak
7. Akhir sekali masukkan tomato dan bendi
8. Bagi bahan- bahan mesra dan tunggu kuah sampai pecah minyak elok, tutup api, cedok nasi, makan. ehehehe
cili kering direndam, ikan pari direndam asam jawa, bawang merah, bawang putih , halia,kunyit, lada hitam, daum kesum
tomato dan bendi
asam keping
1.Rendam ikan pari dengan air asam jawa
2.Tumis Bahan A
3. Dah pecah minyak masukkan daun kesum
4. Lepas tu masuk air rendaman asam jawa ikan pari. Time ni bubuh garam, gula,asam keping
5. Masukkan ikan pari, kuah dah pekat pecah minyak baru masukkan tomato dan bendi
6. Biarkan kuah mesra bersama bahan dan tunggu lagi bagi pecah minyak
Siap!!!!
Comments
Post a Comment